Over ons

Even Voorstellen:

Urnenatelier "De Vlinder" - Het atelier van Phoenix Urnen®


Over ons:



Gevestigd in Assen

Het atelier van Phoenix Urnen (Urnenatelier "De Vlinder") is gevestigd aan de rand van Assen, grenzend aan het natuurgebied van Nationaal Park De Drentsche Aa. Omdat het beschilderen van urnen uiterste concentratie vereist, is het atelier voor familie uitsluitend op speciale afspraak te bezoeken.


Kunstacademie Den Haag / Koninklijke Delfts Aardewerkfabriek "De Porceleyne Fles"

Michaël van de Sande, oprichter van het atelier van Phoenix Urnen ® , heeft de opleiding tot plateelschilder gevolgd bij de wereldberoemde Koninklijke Delfts Aardewerkfabriek "De Porceleyne Fles Anno 1653" in Delft. Tijdens zijn werkzaamheden Bij "De Porceleyne Fles" volgde hij tevens de studie "Grafisch en Typografisch Ontwerpen" op de "Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten" in Den Haag. 


Van 1992 tot 2004 werkte hij vervolgens als plateelschilder / ontwerper bij de kleinere aardewerkfabriek "De Delftse Pauw".


Eigen atelier

In 2004 opende de kunstenaar zijn eigen studio, en richtte hij zich met name op het beschilderen van urnen voor as-bewaring met unieke heel herkenbare decoraties, onder de officiële merknaam "Phoenix Urnen ®", die inmiddels ook hun weg vinden naar vele andere landen in de wereld.
In 2007 ontving "Phoenix Urnen ®" zelfs een nominatie voor de INTERNATIONAL FUNERAL AWARDS.


* Wij doneren voor iedere urn met een verkoopwaarde van                                    € 250.- of meer een boom aan de organisatie TREESFORALL.NL


Award Phoenixurnen

Certificaat van Echtheid 

 

Met dit "Certificaat van Echtheid" garandeert "Phoenix Urnen®" dat u een product heeft verkregen dat volledig met de hand is beschilderd, en daardoor uniek is in zijn soort. Op ieder product dat ons atelier verlaat, staat het merkteken zoals bovenaan dit certificaat afgebeeld, met de mythologische vogel (de Phoenix), de initialen "MS" van de oprichter van het atelier, en de naam "Phoenix".

Ook de initialen van de schilder en de jaarcode staan altijd naast dit merkteken op het product.


certificaat

Atelier, Schilder- en Stookproces

verf poeder

Verfpoeder


Voor de urnen zijn naar eigen recept speciale verfsoorten ontwikkeld, die in combinatie met een glanzende transparante glazuurlaag , een warme uitstraling geven aan de urndecoratie.

beschilderen van een urn


Het beschilderen van een urn


Het schilderen van zulke fijne decoraties vergt een uiterste concentratie van de kunstenaar.


Penselen met verftegel


Ook aan de penselen worden speciale eisen gesteld, om er heel gedetailleerd mee te kunnen werken.

penselen en verftegel


Het glazuren


Tijdens het glazuren verdwijnt de decoratie onder een witte poederlaag (eigenlijk een soort glaspoeder).

Het poeder wordt opgelost in water en met een glazuurspuit voorzichtig in de juiste dikte op het aardewerk gespoten.

het glazuren van een urn

Het stookproces


Na het glazuren is er een droogtijd van enkele dagen. Dan wordt de oven gevuld en volgt het stookproces op een temperatuur van 1050 tot 1250 graden celsius (afhankelijk van de soort urn). Het witte glazuurpoeder smelt en vormt als het ware een transparant glaslaagje ter bescherming van de decoratie, die ook intensiever van kleur wordt. Na dit proces is de decoratie zo beschermd dat deze voor vele honderden jaren meegaat.

het stookproces van een urn

De Legende van de Phoenix 

(symbolische betekenis van de naam "Phoenix Urnen")

In heel veel verschillende culturen overal ter wereld bestaat het verhaal van de mythologische vogel, de “Phoenix”, die uit zijn eigen as herrijst. In de meeste van die verhalen symboliseert deze vogel de “wederopstanding”, “eeuwig leven” en “onsterfelijkheid”. 
Hier volgt kort het bekendste verhaal: 

De Phoenix is een langlevend dier (500 tot 1000 jaar) dat - aan het eind van zijn leven - allerlei verschillende kruiden verzamelt en er een nest van bouwt. Wanneer het nest gereed is, vatten de kruidige takken vlam en de Phoenix verdwijnt in de vlammen. Maar uit de as die is overgebleven herrijst een jonge nieuwe Phoenix, nog beter dan al zijn voorvaderen, die weer zal voortleven voor 500 tot 1000 jaar........ 

Verbazend genoeg komt dit verhaal (in verschillende variaties) voor in heel veel landen ter wereld, in de Griekse, Egyptische, Chinese, Japanse en zelfs in de Christelijke en Islamitische cultuur. Maar ook bij de Azteken en de Maya’s komt de “Phoenix” voor. 
De “Legende van de Phoenix”, een passend symbool bij het herdenken van de overledene..... 


Share by: